Daha Korelimsi bir Korece: 당신

20:00 0 Comments A+ a-

Selam insanlar!

Daha Korelimsi bir Korece başlığı altında Korece'deki basit ama dikkat edilmesi gereken noktaları ele alacağım. İlk olarak pek çok kişi tarafından yanlış kullanılan 당신 ile başlayacağım. Umarım anlamanıza yardımcı olabilirim. 


Nasıl sen diyeceğiz? 당신 doğru bir kullanım mı?


İlk olarak bundan başlamak istedim. Çünkü Korece öğrenenlerde en sık rastladığım kusur bu idi. Nasıl mı? Şöyle ki, 2 yılı aşkın bir zamandır Korece konuşuyorum ve bu süreçte bana
당신 diye hitap edenlerin sayısı 5i geçmemiştir. Aslında beş de değildir, aklımda kalan sadece bir tane var. Evet Korece'de 당신 diye bir kelime var, sık sık kullanılıyor da ama nerede ve nasıl kullanmalıyız? İşte o 당신in kullanım yerleri;
  1. Birisine sinirlendiğiniz ve o birisi ile kavga etmekte sorun olmadığını düşündüğünüz zamanlarda 당신i kullanabilirsiniz. Örnek verecek olursak; 당신 뭐야 ? 당신 끝까지 이럴래? 당신 뭐가 문제야? 
  2.  Yabancı bir dilden çeviri yaparken "sen" sözcüğünü kullanmanız gerektiğinde.
  3.  Bir şarkı yazarken veya söylerken.
  4.  Eşler birbirlerinden bahsederken 당신 sözcüğünü kullanılır. Bu da genellikle orta yaşlı veya yaşlı çiftler arasında görülen bir durumdur.
  5.  Son zamanlarda çok ama çok az olmasına rağmen üçüncü bir kişiden bahsederken saygıyı belirtmek anlamında o olarak kullanılır. Ama dediğim gibi çoook ama çoook az kullanıldığından bunu anlamadıysanız bile çok moralinizi bozmayın.
  6. Reklamlardaki gibi "sen" kişisinin kim olduğu tam olarak belli olmadığında. Oradaki "sen" farklı kişiler de olabileceği zamanlarda kullanılıyor.  
Peki o zaman nasıl sen diyeceğiz? 

Öğretmen ile konuşuyorsunuz diyelim; 
선생님은 어떻게 생각 하세요?

Yukarıdaki örnekte olduğu gibi  mesleğini söylerek "sen" diyebilirsiniz. Aynı zamanda meslekten önce o kişinin soyadını ekleyerek "sen" diyebilirsiniz. 

İsim+씨 eki;
보미씨는 내일 저녁 시간 되세요? 

Bu şekilde günlük birçok konuşmada isim artı 씨 kullanarak sen sözcüğünü kullanabiliriz. 당신 kullanımınızı değiştirerek Korece'de "Aaa bu bayağı iyi biliyor Korece'yi" havası katabilirsiniz kendinize. Daha Korelimsi bir Korece başlığında çok basit olmakla birlikte konuşmanızı doğallaştıracak yazılara daha sonra yine yer vereceğim ^_^